Ta pengarna och stick!

Det gamla uttrycket ”säkert som pengar på banken” har helt mist sin relevans. Pengar på banken är inte säkra. Ingenting är egentligen säkert och detta accentueras i dessa Putin/Thump/Brexit-tider. Vad som helst kan hända och de finansiella tillgångar som folk har släpat ihop kan när som helst vara utraderade.

”Ingen fara för min del” tänker säkert många. ”Jag skyddas av insättningsgarantin.” Rätt men ändå fel! Insättningsgarantin garanterar att staten går in och täcker insättarnas förluster upp till € 100 000 om banken skulle gå omkull. Om detta skulle hända så är emellertid staten i ett så prekärt läge att det inte alls är säkert att det finns möjlighet att betala. Och hur ska staten betala? Sätta in pengarna på en bank? Betala kontant?

Det är nog bäst att inse att det som hände på Cypern 2013 även kan hända här. För att rädda statsfinanserna så beslagtog man helt enkelt delar av folks besparingar. 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5475736

Ren stöld, alltså, fast när en stat gör så mot sina medborgare så kallas det ”beskattning”.

Vad kan man göra då, för att minska riskerna? Tja, som vanligt är det riskspridning som gäller. Öppna ett konto i någon bank i något land med pålitlig valuta långt bort. Var sedan beredd att skicka över pengar dit när det drar ihop sig till finansiellt oväder. För den litet mer avantgardistiske så kanske det är dags att öppna ett Bitcoin-konto. Det är ju cyberpengar som man ska kunna ta ut, eller betala med, varhelst i världen man befinner sig.

Ett annat knep är ju att konsumera på ett sådant sätt att man inte har några tillgångar. Om man lever ”ur hand i mun” så riskerar man ju bara maximalt sin månadslön. Kom bara ihåg att köp av bostadsrätter och villor inte är konsumtion. Man blir sittande med en finansiell tillgång i form av en bostad som när som helst tas ifrån en eller vars värde kan utraderas. Kvar blir bara skulden till banken, och den raderas inte ut i första taget.

Det gäller att förbereda sig på allt. Allt!

WMM

No comments yet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men