30 miljarder back

Nyss kom en newsflash om att Vattenfall gick med nästan 30 miljarder kronor i förlust under 2015. 30 miljarder! Av svenska statens pengar. Hur är det möjligt? Vem är ansvarig? Eftersom det är ett statligt bolag som alla svenskar, så att säga, är delägare så borde vi alla skrika rakt ut.

globalassets-sverige-om-vattenkraftverk1

Den första frågan är hur det kan komma sig att vårt svenska kraftproducerande bolag har farit runt i det kontinentala Europa och köpt på sig både produktions- och distributionskapacitet till minst sagt felaktiga priser. Hur var det tänkt att det skulle  gynna de svenska ägarna, dvs oss konsumenter. Inte alls. Det var nog bara direktörer i ett statligt bolag som ville leka näringslivstoppar. Konsekvensen av den lekskolan är att vi svenskar nu sitter där med t.ex. ett holländskt distributionsnät som vi betalat åtminstone en tiopotens för mycket för och brunkolskraftverk i Tyskland som idag framstår som rena 1800-talet.

Hur många tror att huvuden kommer att rulla på grund av detta? Inte jag i alla fall. Vore jag faktisk aktieägare i bolaget så skulle jag gå på bolagsstämman och kräva att styrelse  och ledning inte fick  ansvarsfrihet, utan ställdes till svars för sin usla förvaltning.

Men nu kommer vi till pudelns kärna. Vilka är det som sitter i styrelsen för detta jättestora bolag? Är det som man borde kunna förvänta sig tunga näringslivsnamn? Nej. Förutom ordföranden L-G Nordström (skäms!) och Fredrik Arp (skäms!) så verkar hela  styrelsen vara politiskt tillsatt. Ska jag vara riktigt ärlig så tror jag inte att ens hälften av styrelsens ledamöter har något som helst utbyte av att läsa en balansräkning eller kassaflödesrapport.

Med risk att framstå som precis det jag är – en gnällig white middle age man – måste jag påpeka att en del av detta naturligtvis kommer sig av att bolagets ägare staten enligt sina egna direktiv sett sig tvungna att kvotera ihop en mer diversifierad styrelse. Kompetens och erfarenhet har fått stå tillbaka för att gapiga minoriteter inte ska bli underrepresenterade.

Hur kan ett bolag, som har en hel uppsättning veritabla sedelpressar i form av hela Norrlands utbyggda älvar, presentera ett resultat på minus 30 miljarder? När sånt här händer så vill man se ett inslag på TV-nyheterna där någon leds bort i handbojor av polis, som i USA.

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men