Cut the middle man

taxi

Taxi-appen Uber fungerar fantastiskt bra. Alla som har laddat ner den och provat, håller nog med. Klockrent. Och det är en markör för vad som händer i vår tid. Den möjlighet som Internet ger vad det gäller kommunikation gör att parter som inte tillför något i affärstransaktioner slås ut. I Uber-fallet så kommer nog de gamla taxibolagen att försvinna, likt dinosaurier.

Från början så var deras verksamhet något som gynnade kunden.  Man ringde till  en växel som ropade på radio och dirigerade taxibilarna. Sen kom Internet och man lyckade bra med att rationalisera sin verksamhet. Men man behöll hela kostnadsbesparingen för sig själv och släppte inget till kunderna.

Efter ett tag kom marknadens hämnd, i form av Uber. Stridsropet är – precis som i filmen ”The French Connection” – ”cut the middle man”. Och the middle man är i detta fall taxibolagen med sina tunga overheadkostnader. De måste ändra hela  sin affärsmodell. Vi får se om de klarar det.

Det litet komiska i det hela är hur taxibranschen reagerar. Man skriker rakt ut och propsar på förbud. Man anklagar, på ett bräde och utan bevis, alla Uber-chaufförer för skattefusk. Taxichaufförerna är upprörda för att de tycker att det fuskas i branschen. Mycket ska man höra….

One Response to Cut the middle man

  1. Ulf Johansson 2016-02-23 at 18:26 #

    UBER eller liknande tjänster kommer säkert att ta en rejäl tugga av privatmarknaden. De stora avtalskunderna, där större delen av intäkterna finns, kommer dock knappast att sätta sina tjänstemän in blanco i privatbilar till och från affärsflyget med oklara försäkringsvillkor. Färdtjänsten är nog för många åkare en basnäring där båda parter vill ha hållbara avtal.
    En uppdelning av marknaden med större prisdifferentiering kommer, gissar jag.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men