FBI vs. Apple

fbi2

USAs federala polis, FBI, drar Apple inför domstol för att tvinga bolaget att hjälpa till  komma åt det som finns i minnet på en iPhone som tillhört en terrorist. Detta sker i terrorbekämpningens namn, även om terroristen redan är oskadliggjord. Populisten Donald Trumph använder ärendet i sin presidentvalskampanj och uppmanar till  en bojkott av Apple och deras produkter. Apple vägrar samarbeta och hävdar att man måste skydda sina kunders integritet. Om FBI får rätt så står alla iPhones vidöppna för FBI i framtiden.

Kommer FBI att vinna? Givetvis. I USA jobbar man efter den gamla George-W-Bush-principen: ”If you are not part of the solution – you  are part of the problem”. Det går inte at freda sig mot den typen av argumentering. Den leder tankarna till det USA som bl.a. den republikanske senatorn Joseph McCarthy skapade på 50-talet. Ingen gick säker. Alla kunde bli kallade kommunist, bojkottas, avskedas och till och med sättas i fängelse. Byt ut ordet kommunist mot ordet terrorist så har vi ett likadant USA idag.

Är det rätt om FBI vinner? Absolut inte! Skyddet av den personliga integriteten kommer före det mesta. Homeland Security och liknande säkerhetsorganisationers verksamheter måste vara kraftigt begränsade. Detta gäller även vårt eget FRA, vars Stasi-liknande verksamhet borde upphöra omgående. En lekstuga som aldrig kommer att fånga en enda terrorist. Bara oskyldiga flyktingar i  Boliden.

Kom ihåg: Argumentet att den som har rent mjöl i påsen, har inget att frukta, faller platt när man inser att det är myndigheterna som avgör vad som är rent mjöl.

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men