För sent

images[6]

President Obama har varit på officiellt statsbesök på Kuba. Man kan anta att relationerna mellan dessa två grannländer kommer att förbättras väsentligt framöver. För amerikanerna betyder det att de kanske inom en snar framtid inte begår en brottslig handling om de åker till just Kuba. Havannacigarrer kanske inte längre kommer att behöva smugglas till USA. Direktflyg kommer förmodligen att öppna från de stora amerikanska metropolerna till den lilla kommunist-ön.

Men vad betyder det för Kubanerna? Ett mer än femtioårigt embargo kommer att hävas. Amerikanska produkter kommer att bli möjliga att köpa för dem som har råd och Kubanska varor – mest jordbruksprodukter får man anta – kommer att kunna säljas till grannen i nordväst.

Men den stora nyheten för kubanerna – och det här påverkar oss också – är att Kuba och Havanna åter kommer att byggas upp till att bli jänkarnas eget ”Mallis”. Till och med den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har sagt att han skulle kunna tänka sig att investera i hotell i Havanna, ”when the time is right”. Inga murar ska tydligen byggas här. Bara längs den mexikanska gränsen.

Men då mina vänner är det för sent för oss som skulle  vilja åka dit och uppleva det ”riktiga Kuba”. Havanna kommer att se ut som vilken annan turist-håla som helst med McDonalds och Starbucks. Synd för oss men kanske bra för kubanerna.

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men