På spåret….

images[2]

Jahapp, då var det avgjort. Den nya snabbtågsbanan kommer att byggas. Finanspolitiska rådet har just dömt ut den som ”robust olönsam”, och sagt det spelar egentligen ingen roll hur man sätter parametrarna. Det går inte att räkna hem den i alla fall.

En sådan utmaning klarar inte våra folkvalda. Dom kommer att driva igenom det i alla fall. I Sveriges Radios P1 idag har en av dem uttalat sig med svepande formuleringar som ”vi ska dra lärdom av andra snabbtågsbyggen i Europa, så att vi kan få ner byggnadskostnaderna”. Ett annat förslag som förmodligen kommer att anses som välgrundat bland politiker är att projektet ska ”lånefinansieras”. Genialt! Då försvinner ju kostnaden, eller hur?

Nej det här kommer inte att bli billigare, utan dyrare. De estimerade 320 miljarder kronorna kommer inte att räcka. För vi vet ju alla att lokala företrädare för de politiska partier som vill driva igenom snabbtågsbygget, kommer att skrika rakt ut för att stoppa att det byggs där någon rödlistad salamander eller lövgroda har sina habitat. Det blir en repris på bygget av Botniabanan.

Med sådana politiker kan man bara citera Christian Luuk: ”Vart är vi på väg?”

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men