Helig, heligare, heligast

Nunna

Då var det dags igen. Sverige ska få  ett nytt helgon. Det var mer än sexhundra år  sen sist. På söndag måste vi bänka oss framför TV:

n i vardagsrummen för att, i direktsändning från Vatikanen, kunna ta del av när påven Franciskus helgonförklarar Elisabeth Hesselblad.

Senast vi fick ett svenskt helgon var 1391 då heliga Birgitta blev helig. Birgitta hade syner. Hon såg både Jungfru Maria och när Jesus pinades på korset. Enligt egen utsaga får man förmoda. Anledningen till Elisabeths upphöjning till helgon är att hon återupplivat den gamla Birgittaorden som grundades 1370.

Har inte den katolska kyrkan sänkt tröskeln för att bli helgon en rejäl bit? Förr var man tvungen att se Jungfru Maria medan det idag räcker med litet handfast management. Men det är klart, tiderna förändras. Om någon skulle hävda att han eller hon har sett Jesus pinas på korset idag, så skulle alla undra vilken typ av stimulantia som den personen intagit.

Men sanningen är väl att ingen riktigt tror på det där. Speciellt inte i Sverige. Vi har ju vårt eget helgon. Zlatan. Han ska frälsa oss, även om oddset för att Sverige ska vinna EM i fotboll är över 100 mot 1. Det krävs alltså ett mirakel.

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men