Inga friidrottsguld till Ryssland

292341h1024[1]

Det blev ingen generell uteslutning av samtliga ryska idrottsmän vid OS i Rio på grund av doping. Vad ska man tycka?

Å ena sidan så är det självklart att ett land vars myndigheter uppmanar till och administrerar doping ska uteslutas. Å andra sidan så kan man ju inte kollektivt bestraffa alla från ett land. Skeet-skyttarna från Ryssland har t.ex. kanske inte varit dopade. Då är det ju grymt och onödigt att utesluta dem.

Det kanske  var klokt att göra som Internationella Olympiska Kommittén gjorde när man beslutade att skicka ner besluten en nivå.  Det betyder att Friidrottarna inte får åka till Rio. Andra idrotter får ta sina egna beslut.

Men det finns två frågor att besvara om doping – även om de går litet stick i stäv med varandra:

  • Varför stängs de som dopat sig bara av i ett par år? Bort med dem i resten av deras liv.
  • Eftersom vi tydligen inte kan stävja dopingen så kanske det är bättre att släppa den fri? De som dopar sig tycks ju hela tiden ligga steget före dem som ska avslöja fusket. Det är  förödande för idrotten att ha det som nu när, forna segrare avslöjas efter ett par år och då fråntas sina medaljer. Det minska intresset drastiskt från såväl publik som sponsorer.

För  vad ska man tänka när man ser segraren i 100-meters finalen i friidrott i Rio? Var han bättre dopad än de andra? Eller finns det en speciell snabb-löpar-gen på Jamaica? Knappast.

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men