Korruption är förödande

Vi svenskar reagerar alltid kraftigt när korruption i andra länder uppdagas. Vi har ju nästan i ryggmärgen att reagera om någon skor sig på annans bekostnad. Här drar både den Kungliga Svenska Avundsjukan och Jantelagen åt samma håll. Men det som är allvarlig är ju egentligen inte om någon makthavare blir rik på andras bekostnad. Det som är allvarligt är att dessa korrupta affärer sätter konkurrensen ur spel. Och det är riktigt allvarligt, det aktuella landets ekonomiska utveckling. Korruption och bristande konkurrens dränerar ett land.

Anledningen till att vi i Sverige inte ser detta är att vi är vana vid bristande konkurrens. Det finns i hela vårt ekonomiska system. Några exempel:

·         Alla de som nyss varit på jullov i de svenska fjällen har säkert noterat att SkiStar äger nästan allt som är värt att äga när det gäller skidanläggningar. De har under åren köpt upp allt som fanns, och nu går priserna bara åt ett håll. Hur gick det till? Vad gjorde konkurrensverket? Var de på skidsemester månne?

·         Mat. Dagligvaruhandeln i Sverige styrs av ett antal stora distributionskedjor. De är inte fler än att de kan räknas på ena handens fingrar. Dessa styr, rationaliserar och skjutsar runt mat i vårt långa land. Men tyvärr så blir kvaliteten på maten bara sämre och sämre. Och vår mat är dyrare än i andra delar av Europa. Dåligt och dyrt är ingen bra kombination.

·         De fyra storbankerna har total dominans över marknaden i Sverige. Deras lilla oligopol är till och med statssubventionerat. Förre finansmarknadsministern har lovat dem att de aldrig kan komma att hamna på obestånd. De är nämligen ”systemkritiska” och kommer att räddas av staten vad som än händer. Samma stat som med raska tag slår ihjäl alla som utmanar storbankerna. Både Carnegie och HQ fick ju som bekant bita i gräset eftersom de inte var systemkritiska. Då ingen av bankerna har några ytterligare ambitioner att växa på varandras bekostnad så är det väl inte så konstigt om bankernas marginaler på t.ex. bolån blir väldigt högt.

Men att därifrån ta steget fullt ut och påstå att företrädarna för dessa branscher är korrupta är nog att gå litet väl långt. Det skulle vi aldrig tillåta. Då gick nog alla svenska Jante- och Avundsjukealarm igång samtidigt.

Slutsats: I Sverige har vi ett unikt system med usel konkurrens men egentligen ingen korruption. Därför har vi svårt att tro att det ofta är korruptionen som tar död på konkurrensen och dränerar de drabbade regionerna.

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men