Scoutheder – ha!

I riktigt unga år så var undertecknad scout. Helt enligt den gamle brittiska lorden i Sydafrika, Baden-Powells, snuskiga fantasi så sprang jag omkring i uniform med en massa andra pojkar. En av reglerna för de dåtida scouterna var att man måste ha ”knivbeviset” för att få ha en kniv i bältet. Man fick göra en massa prov som i huvudsak gick ut på att hantera verktyget ifråga på ett sätt som var säkert för sig själv och andra.

När man på detta sätt klämt sig igenom nålsögat så fick man ett litet gult kort som var själva knivbeviset, och så fick man bära kniv i bältet. Stort. Extra stort i ljuset av att det är förbjudet att bära kniv på detta sätt idag.

Om man misskötte sin hantering av kniven, så skars ett av hörnen på kortet bort. När/om alla fyra hörnen var bortskurna så drogs knivbeviset in och man fick inte längre ha det manliga attributet i bältet.

Mig veterligt så inträffade det bara en enda gång att någon förlorade rätten att bära kniv. Det var en liten ljushårig odåga som inte kunde låta bli att kasta kniv. Knivkastning var naturligtvis förbjudet, och efter fyra gånger så blev han av med lappen.

Nu undrar kanske någon: Vad blev det av ett sådant yngel, som på detta flagranta sätt visat total oförmåga att hantera vapen. Jag kan här avslöja att han hette (och än idag heter) Peter Hultqvist och är Sveriges försvarsminister.

Så när ni andra ser en trygg gubbe med ett förtroendeinjagande dalmål så ser jag en knivkastande lymmel. Vem har rätt?

WMM

2 Responses to Scoutheder – ha!

 1. Anders Holst 2017-01-31 at 19:41 #

  Vem är förvånad?

 2. Björn Eriksson 2017-02-02 at 22:41 #

  När det var dags för kniv efter lång längtan, jag var 6 år, Pappa sa ”var rädd om ögonen för de har vi inga proteser för”! Pappas bröder saknade ett par fingrar var, olyckor i skogsarbeten. Många av mina föräldrars vänner saknade armar och ben. Jag förstod att ingen skulle tycka synd om mig om jag kom hem med ett finger eller två avkapat.

  Har aldrig skurit av så mycket som en fingertopp eller fått ett jack som behövt mer än ett plåster i hela mitt liv. Om man vet om farorna, konsekvenserna och kan göra en riskanalys blir man försiktig.

  Att kasta kniv efter att fått det efterlängtade Knivbeviset och göra 4 misstag och bli av med de samma, ja då undrar man? Riskanalys, försiktighet, konsekvensförståelse och informationsmottaglighet osv. bör vara ett grundkrav för en Försvarsminister.?

  P.S. Pappa var protesmakare.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men