Dom snor våra pengar!

Nu blåser det för fullt i min gamla bransch – fondbranschen. Ett bolag som heter Allra har visat sig vara ett av de allra (!) minst seriösa bland de som har fonder som svenska premiepensionssparare kan välja.

Bolaget Allra var högprofilerat och hade fina människor i styrelsen som t.ex. Thomas Bodström och Ebba Lindsö. Nu när drevet går kastar sig råttorna av det sjunkande skeppet i desperation. Den position som skulle höja deras status visar sig nu vara en riktig kvarnsten runt deras karriär-halsar.

Läs här vad premiepensionssparandet egentligen är: https://www.finansportalen.se/premiepension/

Som ett brev på posten…. dålig liknelse i dessa dagar, jag börjar om. Som en ren ryggradsreflex svarar många med beskedet att vi måste rensa upp i PPM-träsket genom att höja kraven på de fondbolag som finns representerade där. Detta tyder på dålig insikt.

Lek med tanken att vi ytterligare höjer kraven på fondbolagen. Ska vi ta en liten gissningstävling om vem som får betala detta? Just det – de ökade kraven leder till ökade kostnader för fondbolagen som de givetvis kommer att ta ut från sina kunder. Detta betyder att fondspararna fortsätter att bli ”blåsta” på sina besparingar, fast på ett mer utslätat sätt. Alla får vara med och betala.

Jag tror att lösningen på problemet ligger i att inse att det är dom som rattar PPM-systemet det är fel på. Tro mig – det är inte för litet koll på de fondbolag som ingår. Ni skulle bara veta vilka krav som ställs på dem. Nej felet ligger i det faktum att Pensionsmyndigheten inte klarar av att se till att gällande regler följs.

Förslag till lösning: Ge generaldirektören Katrin Westling Palm och juristchefen Mikael Westberg sparken omgående. Dessa två har misslyckats med att se till att Pensionsmyndigheten lever upp till sin del av kontraktet med fondbolagen och pensionsspararna. De klarar inte av att hålla ordning på skurkarna bland fondbolagen, trots att de har all information som de möjligen skulle kunna önska sig. Sätt dit mer kompetent folk istället för att ytterligare bygga ut regelverket. …och gör det nu!

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men