Äckligt godis

Cloetta vill köpa Candyking. I och för sig inget uppseendeväckande. Det är klart att dom vill det. Alla vill ju skaffa sig något som liknar ett tillfälligt monopol.

http://www.cloetta.com/sv/artikel/cloetta-forvarvar-candyking/

Det är bara det att det är ytterst skadligt för konsumenterna när konkurrensen begränsas. Alltså, vad som krävs för att det kapitalistiska samhället ska fungera är att det finns en myndighet som bekämpar den här typen av affärer. De ska givetvis även bekämpa karteller av alla de slag. Eller hur Volvo?

Vilken tur, tänker någon, att vi har Konkurrensverket som skyddar oss. Dessvärre lyckas de sällan med detta. Det visar sig att denna myndighet är den mest tandlösa av alla svenska papperstigrar.   

Konkurrensverket väljer att godkänna Cloetta/Candyking-affären. På samma sätt som man godkände att Shell och Statoil fick köpa hälften var av bensinkedjan Jet när den var ute till försäljning. På samma sätt som man godkände att det bolag som numera heter SkiStar köpte upp alla skidanläggningar av värde i landet. Tror någon att dessa affärer ät till fördel för konsumenterna? Trodde väl inte det. Vi kan bara titta på när priserna ”pumpas upp” eller ”åker iväg mot toppen”.

Förslag: Ge konkurrensverkets tillförordnade generaldirektör foten per omgående och sätt dit någon som inte är en politiker och som har litet löd i nyporna.

Låt mig avsluta med en filosofisk fråga: Varför finns det bara ett Konkurrensverk?

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men