Du ska inte flytta någonstans, Björn Wahlroos

Björn Wahlroos funderar på att flytta Nordeas huvudkontor från Sverige till något annat land där kapitalkraven på banken inte är så stränga. Han borde skämmas!

Nalle Wahlroos är styrelseordförande i Nordea och VD för det finska Sampo Oy som äger 21,3% av aktierna i banken. Hans utspel om huvudkontorsflytt tydliggör två ytterst allvarliga förhållanden i bankvärlden.

För det första så betraktas han av sig själv och av många andra som huvudägare i Nordea, trots att han endast representerar 21,3% av rösterna i bolaget. Det faktum att banken egentligen inte har någon huvudägare gör att ingen tar egentligt ansvar för hur det går för banken. Ingen riskerar hela sin förmögenhet om banken drabbas av bekymmer. Då kommer ju någon stat att kliva in och rädda banken och dess aktieägare. Var det inte så att farbror Wahlroos köpte stora delar av sitt innehav i Nordea till ett bra pris efter bankkrisen 2008?

För det andra så borde Wahlroos tacksamt betala de avgifter som de högre svenska kapitalkraven innebär. Både han och vi andra vet innerst inne att staten måste gå in och rädda banker ungefär vart femtonde år. Att då vara en relativt trygg svensk bank ökar chansen att klara sig, och ger möjlighet att åter göra lysande affärer efter nästa krasch.

Fast egentligen borde bankerna nationaliseras. Det ogenomträngliga nät av intressekonflikter som byggts in i det regelverk som reglerar deras tillvaro gör att vi skattebetalare i alla fall måste ”baila ut dem” med jämna mellanrum. Det är lika bra att ta över hela rasket en gång för alla.

Fast då får ju inte Björn Wahlroos läsa om sig själv i tidningarna så ofta…

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men