Sell in May – and stay away…

Så lyder den amerikanska varianten av det svenska aktietipset: Sälj till sillen och köp till kräftorna.

Båda tipsen antyder att det historisk varit ofördelaktigt att äga aktier över sommaren. I år tror jag det kan vara idé att ta detta råd ad notan när det gäller svenska placeringar. Jag håller med Max Mitteregger i Dagens Industri om att det börjar osa börsnedgång. Hans analys bygger på att allt ser för bra ut. Min analys bygger på att vi nu har sett en väldigt lång uppgång, och att inga träd får växa till himlen.

Mittereggers analys är ju egentligen intressant. Han ser inga egentliga hot, men är ändå oroad. Detta är grund och botten sunt. Om vi tittar bakåt så har det väl inte funnits några egentliga förvarningar iför de kriser som varit. Inte i förväg. I efterhand har alla kunnat se att såväl fastighetsbubblan i Sverige som IT-bubblan och sub-prime-eländet var konsekvenser av spekulationer. Men vem såg att det var på väg åt häcklefjäll mens det pågick?

Så det gäller att sitta med fingret på säljknappen när man ligger i hängmattan i år.

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men