”Den svenska skolpengen”

Vår käre civilminister Ardalan Shekarabi är mycket upprörd. Han har fått för sig att den skolpeng som staten betalar ut till privata skolor används för investeringar i utlandet.

Enligt honom så har skolpengen använts för att köpa skolor i Tyskland, Spanien och Saudiarabien.

Men vänta nu Ardalan. De pengar som används till detta är väl inte den svenska skolpengen? Är det inte så att den offentliga skolan sköts så ineffektivt att de privata alternativen får pengar över till vinst när de cashar ut samma skolpeng som de statliga skolorna får? Det är fråga om de vinster som de privata skolorna gör. Är man väldigt långt ut på högerflanken om man är av åsikten att staten inte har med att göra vad dessa entreprenörer gör med sina skattade vinster? Eller ska vi ha ett land där staten bestämmer dels hur mycket vinst bolagen får göra, och dels vad dessa vinster sedan ska användas till? Får vi en enda entreprenör kvar i ett sådant Sverige?

Fast alla begriper ju naturligtvis att det bara är fråga om politisk retorik. Att kalla de skattade vinsterna för ”den svenska skolpengen” är nog bara ett led för att lättare få igenom vinsttaket. Tyvärr är det nog ganska många som går på denna retorik.

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men