Fiktiv pengarullning

Våra politiker har i sen tid lagt sig till med en ny retorik. I syfte att framstå som handlingskraftiga hävdar man att man gjort saker som man alls inte gjort.

Det är i och för sig inget nytt för politiker, men de är sättet som detta görs på som är nytt. Politiker X säger. ”Vi har tillfört Y miljarder för att förstärka polisens möjligheter att bekämpa den organiserade brottsligheten”. Det låter väl bra. Men problemet är att X är i opposition och det enda hon gjort är att skriva in siffran sex miljarder i en budget som aldrig kommer att bli skarp, och som hon aldrig kommer att behöva ta ansvar för. Och tur är väl det, annars skulle siffrorna i den budgeten bli lika röda som X’s hår.

Men X är långt ifrån ensam. Samma retorik förekommer på regeringssidan med en viss herr Fridolin som främsta företrädare.

På det här sättet kan man måla en bild av sig själv som oerhört framsynt och progressiv utan att någonting blir gjort. Och avsaknaden av framgång beror ju på att alla andra är bakåtsträvare.

Det brukar heta att vi har dom politiker vi förtjänar. Då undrar man vad vi gjort för ont.

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men