Zimbabwe – ur askan i elden?

Robert Mugabe har äntligen avsatts. Mannen som med järnhand styrt landet och fört det från att vara ”Afrikas kornbod” till ett land i misär är äntligen borta från makten.

Hans ersättare har just svurits in: Emmerson Mnangagwa. Men vänta ett tag. Namnet låter bekant – om än svårstavat. Den gode Emmerson har en historik som visar att han är en lika god kålsupare som sin företrädare. Han var landets säkerhetsminister på 80-talet och beordrade då den mordvåg på politiska motståndare som genomfördes av hans specialstyrka Femte Brigaden. 20 000 människor dödades.

Värt att notera är att vi svenskar fullständigt öst biståndspengar över det här landet och herrarna Mugabe och Mnangagwa. Vi öppnade plånboken redan då Mugabe bara var en gerillakrigare som slogs mot landets vita minoritet. När Rhodesia föll och landets namn ändrades till Zimbabwe kunde presidenten glatt räkna in 100 friska svenska biståndsmiljoner. Ka-ching!

Idag importerar Zimbabwe vete istället för att exportera. Arbetslösheten rör sig kring 80%. Bilden av Sverige som självutnämnd humanitär stormakt får sig en rejäl törn.

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men