Tyst diplomati – bah humbug!

Den svenske medborgaren Fikru Maru har suttit i Etiopiskt fängelse i fem år utan rättegång.

Nu har han äntligen släppts och vår utrikesminister Margot Wallström är snabbt framme och tar åt sig äran:

 – ”Vi har jobbat mycket intensivt med detta och jag har haft mycket kontakt med (den etiopiske) utrikesministern och förklarat att det här försvårar våra bilaterala kontakter.”

Skitsnack! Man har ägnat sig åt så kallad tyst diplomati. Man har inte gjort någonting.

Maru fängslades 2013 anklagad för mutbrott. Men det blev aldrig någon rättegång. När det äntligen såg ut att vara klart att han skulle släppas så blev han anklagad för att ha satt igång ett uppror i fängelset. Inte heller detta ledde till rättegång. Således oskyldigt anklagad i fängelse i fem år.

Om en svensk hamnar i fängelse i ett annat land utan att ha dömts för något brott så duger det inte med tyst diplomati. Det ska vara högljudd diplomati. Först och främst ska Sverige deklarera att om personen ifråga inte släpps eller döms så slutar vi att skicka bistånd till landet ifråga. I Etiopiens fall rör det sig om 200 miljoner kronor varje år. Därefter ska Sverige verka för att även bidraget från EU minskas till noll. Sen ska vi föra ett herrans liv tills den svenske medborgaren döms eller släpps fri. Det är åtminstone vad jag kräver att mitt land ska göra för mig om jag hamnar i en sådan situation.

Men svenska ministrar gör som man gjorde i samband med Tsunamis i Thailand; Man går på teatern istället för att agera. Och man kallar det ”Tyst Diplomati”. Vilket egentligen betyder: ”Det här ska ni inte lägga er i!”.

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men