Varför är det så svårt att erkänna sina fel?

År 1915 genomfördes ett veritabelt folkmord på armenier i det osmanska riket, i princip det som heter Turkiet idag. Över en miljon människor dödades.

Frankrikes president Macron har beslutat att utlysa den 24:e april till minnesdag för det armeniska folkmordet. Turkarna är inte helt oväntat emot detta. Erdogan vill inte kännas vid att det alls har inträffat.

Vi fördömer och avvisar försöken från Macron, som står inför politiska problem i sitt eget land, att rädda dagen genom att förvandla historiska händelser till politik”, skriver Erdogans talesperson i ett uttalande. Turkiet medger att många armenier dödades i sammandrabbningar med osmanska styrkor under första världskriget, men ifrågasätter omfattningen. Landet förnekar också att det handlade om ett systematiskt dödande. Att det ska ara så svårt att erkänna att misstag begåtts för över hundra år sedan. Det är svårt att se hur ett erkännande skulle kunna kasta någon skugga över dagens Turkiet.

Och det är ju faktiskt så att det har inträffat. Sveriges riksdag beslutade redan år 2010 att erkänna detta som ett massmord. Då kan det väl inte bara vara påhittat?

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men