Ett kraftfull slag i luften

Om man inte visste bättre så skulle man kunna tro att detta är en blogg enbart om hur bankerna missköter sina åtaganden. Men så är det inte. Trots detta kommer här ytterligare en tirad mot dessa institutioner:

Nu är ytterligare en stor bankskandal på väg att rullas upp. Ryska skurkpengar har tvättats via ett komplicerat upplägg där Danske Bank och Nordea tydligen varit inblandade.

Man undrar naturligtvis hur detta har kunnat ske.  Alla vi ärliga privatpersoner har ju fyllt i blanketter för brinnande livet för att hjälpa bankerna att ”lära känna sin kund” så att de ska kunna förhindra pengatvätt och finansiering av terrorism. Ändå blir det så här. Varför?

Svaret är enkelt och tvåfaldigt. Förd det första så är det omöjligt för bankerna att känna sina kunder så väl att det helt skulle förhindra att några av dem är brottsliga. Hur ska detta kunna förhindras genom att jag, till exempel, anger om jag har någon släkting som är en högt uppsatt politiker i något land. Under min tid som fondbolagsägare (inte Allra!) så var vi tvingade att köra vårt kundregister mot EU:s sanktionsregister varje dag. Varje dag fick vi totalt larm på en av våra kunder. Närmare bestämt min frus aktiebolag SAMA Ledarutveckling AB. Det visade sig nämligen att bokstavskombinationen SAMA även finns med i namnet OSAMA bin Laden. Skärmen fullständigt exploderade av varningssignaler. (Jag vill här passa på att meddela att min hustru, mig veterligen, inte är inblandad i några irakiska affärer.) I en sådan miljö tror myndigheterna att bankerna ska kunna hålla ordning på hundratusentals kunder. Det går inte! Bankerna är chanslösa och det vet dom, men dom är livrädda för at Finansinspektionen ska få reda på det.

För det andra så fungerar det inte i alla fall. Det räcken med en köpt banktjänsteman på något kontor i världen och så raser det hela. Det är nog det vi ser i fallet Danske/Nordea. Tjänstemannen var inte ens anställd av dem utan arbetade på en moldavisk bank.

Och under tiden så fyller vi vanliga hederliga medborgare i blanketter, svara på näsvisa frågor om vad vi ska använda de pengar vi tar ut från våra konton till och varifrån pengarna vi sätter in kommer. Till ingen nytta alls. Ett kraftfullt och världsomspännande slag i luften!

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men