Lås in dom!

Det pågår en intressant rättegång i Malmö.  En ishockeyspelare i laget Rögle är anklagad för att ha misshandlat en motspelare i laget Malmö under ett derby. Det är inte Malmöspelaren som har stämt sin motståndare, utan det är en åklagare som, på eget bevåg, har väckt åtal.

http://www.sydsvenskan.se/2017-03-16/ishockeystjarnan-lilja-i-ratten

Båda hockeyspelarna tycker att rättegången är onödig. Den åtalade skickade tydligen ett SMS dagen efter och bad om ursäkt. Därmed anser de att det hela är överspelat. Den åtslades advokat anser att hans klient redan blivit straffad genom att ishockeyns disciplinnämnd ”dömt” honom till några matchers avstängning. Han tycker att det räcker med det. Annars blir det ju dubbel bestraffning.

Det tycker inte åklagaren. Det tycker inte jag heller. Någonstans går det en gräns. Det är inte tillåtet att misshandla andra människor. Inte ens på en hockeyrink.

Tänk så här: Om han istället för att tackla sin motståndare i ryggen på ett ojuste sätt hade dragit fram en kniv och stuckit ner honom. Hade det varit OK? Hade det räckt med några matchers avstängning då? Nej naturligtvis inte, då skulle ärendet givetvis ha hanterats av rättsväsendet. Då hade det inte räckt med någon ynka disciplinnämnd.

Så det finns alltså en gräns. Då tycker jag att vi ska göra den tydlig och flytta tillbaka den en smula. Alla som slåss på isen ska polisanmälas och lagföras. Våld är aldrig acceptabelt och vi får tänka på vilka förebilder våra unga har. Det är ju ett välkänt faktum i skolorna att hockey-ungdomar är överrepresenterade som problembarn. Sen kan ishockeyn ha egna nämnder som leker domstol om dom vill. Det gör varken till eller från.

Och när vi ändå är igång så kan vi förbjuda boxning.

WMM

 

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men