Tvätta byken först

Dags igen. Ytterligare en svensk storbank har ertappats med fingrarna i syltburken.

Swedbank har tydligen hjälpt ryska intressen att tvätta pengar i sin filial i Baltikum. Om det som Gunnar Hökmark skriver i Dagens Industri (Jag vet, men det kan ju vara sant!) stämmer så har pengarna till del används för att destabilisera vår del av världen. Exempelvis ska stora summor sådana här pengar ha använt i såväl Brexit-kampanjen som i senaste valkampanjen i USA. https://www.di.se/debatt/dags-att-rusta-mot-rysk-penningtvatt/

Det tråkiga med de här penningtvättshistorierna är att man bygger upp rigida system för att förhindra den, men tyvärr på helt fel ställen. Vi privatpersoner måste fylla i blankett efter blankett hos våra banker, och dessutom svara på frågor om vad vi tänker göra med våra pengar om vi skulle drista oss till att göra ett större uttag. När man sen får läsa att dörrarna står vidöppna och miljarderna strömmar igenom andra delar av systemet så känns det litet tröstlöst.

Men girigheten segrar som vanligt. Om en banktjänsteman kan lockas att tjäna en hacka extra så är det stor risk att han antar erbjudandet. Frågan är om denne tjänsteman förstår att han säljer ut sitt land till främmande makt. Jag tror inte det.

Vi måste sluta vara så naiva!

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men