Svindlande bankaffärer

Dom gör det igen! I veckan har Swedbank låtit meddela att man höjer låneräntan för sina företagskunder med 0,4%.

Anledningen är att det kostar mycket pengar när man valt att inte ha minusränta för sina privata kunder. Enligt banklogiken så tar man då ut det av företagen istället.

Rena rama Sovjetunionen.

För det första så har banken inte ”valt” att inte ha minusränta på sina privata kunders konton. Om man på det sättet tog betalt för att hålla konton så kulle det innebära att väldig många skulle välja att ta ut sina pengar från kontona. Det skulle bli en ”bank run” som inte skådats sedan 30-talet.

http://www.aktiespararna.se/analysguiden/Hitta-Bolag/Bank-och-forsakring/Swedbank/Nyheter/2017/SWEDBANK-HOJER-RANTAN-FOR-RORLIGA-FORETAGSKREDITER—DI/

Det mest horribla är dock att bankens tjänstemän tycker att det är självklart att denna kostnad kan vältras över på någon annan. För tanken att minska en liten smula på bankernas fantastiska vinster finns inte ens. Så här blir det när konkurrensen är omintetgjord. (Hur många tror att de andra bankerna kommer att följa efter och höja låneräntan till företag?)

När det – inom en inte alltför avlägsen framtid – kommer att finnas alternativ till de svenska bankerna så kommer marknadens hämnd att bli fruktansvärd. Strömhopp blir bara förnamnet.

Jag häpnar över mig själv när jag skriver detta: Vi borde förstatliga bankerna. Dom klarar inte av sin dubbla roll som hörnsten i vårt samhälle och affärsdrivande företag.

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men