Inte integration

th[7]

Det talas så mycket nu för tiden om integration. De människor som kommer till vårt land har svårt att bli ”riktiga” fullvärdiga medlemmar i vårt samhälle. Vi är för dåliga på att hjälpa dem att få utbildning och jobb så att de kan försörja sig själva. Här krävs det skärpning.

Historiskt sett så har vi varit hyfsade på integration. Tyskar och valloner som kom hit under medeltiden blev så småningom en del av oss.

Men i ett fall  har vi totalt kört i diket med integrationen, trots att vi har haft flera hundra år på oss. Jag talar naturligtvis om Lapparna. De är vårt dåliga samvete. Vi slår knut på oss själva för att vara så tillmötesgående som möjligt. Vi kallar  den Samer för att de vill det. Vi gör deras språk till ett officiellt språk. De får egna program i public service-kanalerna.

Men är det vettigt att de inte ska integreras? Det känns en smula skumt att de ska ha alla fördelar som man kan ha genom att vara svensk: Sjukvård, skola, vägar osv, men inte vilja släppa sin gamla kultur.

Och hur kan ett par hundra individer (det är bara renägare som räknas) påstå att det har hävdvunnen rätt till 40% av landets yta. I klartext: Samerna är egentligen redan integrerade, men ett fåtal stretar emot och vinner otroliga fördelar på det.

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men