Politikens förfall

0114.4[1]

Politiska partier startas genom att människor som vill förändra någonting, sluter sig samman och försöker genomföra sina idéer på den parlamentariska arenan. Socialdemokraterna ville förbättra arbetarnas villkor, det som idag är Vänsterpartiet ville en gång införa kommunism med Sovjetunionen som förebild, och Centerpartiets föregångare ville skapa  en mer gynnsam tillvaro för Sveriges bönder.

Så är det inte längre. Dagens politiker samlas till strategimöten där de försöker lista ut vilken politik  de ska välja för att få så många röster som möjligt. De är inte ute efter att förändra och förbättra. De vill bara komma till makten. De betyder ju egentligen att de löften som de ställer ut i  valrörelserna inte betyder något för dem och således lätt kan brytas. Men det måste ske med en bra kommunikation. Annars blir det svårt att bli omvald.

Hur har det blivit så här? Är det så att de mål som de gamla partierna satte upp redan har uppnåtts? Ta Socialdemokraterna som exempel. I den mån det finns ”arbetare” kvar i Sverige så har de redan fått det ganska bra. Inget kvar att kämpa för, alltså. Men en stor kamporganisation i form av partiet fackföreningarna. Då börjar dessa organisationer leva ett eget liv efter interna förutsättningar. Det viktigaste blir inte att uträtta något utan att se till  att behålla makten.

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men