Dinosauriernas sista kamp

BN-OL908_mstict_P_20160613191117[1]

Microsoft köper LinkedIn. För 217 miljarder kronor. Är det möjligen slutet på datajättarnas era som vi ser?

http://www.dn.se/ekonomi/microsoft-koper-linkedin/

För hur kan ett företag som LinkedIn vara värt så mycket pengar? Det är ungefär så mycket som staten säger att det kostar att bygga ut det svenska tågnätet till ett höghastighetsdito. Ärligt talat: Vem har någonsin fått ett nytt jobb eller ett nytt uppdrag via LinkedIn. Ingen. Sajten bygger bara på vår tro att alla andra får det, och vårt dåliga samvete för att vi inte lyckas själva.

Det är väl bara ett utslag av den kvartals-ekonomi som vi lever i. Management på Microsoft kände pressen att prestera något nytt som kunde driva kursen uppåt ett snäpp till. Och att öka lönsamheten genom att sälja bättre produkter till kunderna var för jobbigt. Istället valde man att köpa något som analytikerna skulle ha svårt att värdera men ändå uppfatta som progressivt. Priset spelade ingen roll. Allt i syfte att kortsiktigt driva upp priset på den egna aktien. Management på Microsoft  är ju naturligtvis stora ägare i det egna bolaget.

Men så här kan det ju inte fortsätta. Det måste ta slut någon gång. Kanske snarare än vi vill tro.

Om ni ser någon som trallande och skrattande dansar iväg till banken så är det troligtvis en före detta LinkedIn-ägare.

WMM

 

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men