Övergång som övergår förståndet

images[1]

Trafikverket har tagit beslut om att investera 85 miljoner kronor i en överbyggnad av E6:an en bit norr om Göteborg. Tanken är att det ska bli en ”övergång” för vilda djur.

http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/s%C3%A5-ska-djur-kunna-ta-sig-%C3%B6ver-e6-s%C3%A4kert-1.179635

Nog är det väl en smula övermaga att kast bort 85 miljoner på det sättet. Men man är kanske fartblind på myndigheten där man till vardags pratar om snabbtåg för trehundra miljarder.

Man bygger alltså ett tak över motorvägen för att några älgar, grävlingar och igelkottar ska kunna ha fri passage över. Om man istället hade byggt ett rejält staket så hade man förmodligen klarat sig undan med en tiondel av den kostnaden. Men då hade ju djurens hävdvunna rätt att förflytta sig som de vill blivit kringskuren. Detta hade medfört att alla politiska miljömuppar hade fått ”spelet”.

85 miljoner i sjön alltså!

Låt mig få berätta om en ett motsvarande fall i en kommun norr om Stockholm. För att inte äventyra ett känsligt bestånd av grodor (eller möjligtvis paddor), i samband med ett vägbygge, så lät man lägga in ett antal vägtrummor så att de utrotningshotade enkelt kunde hoppa från den ena sidan till den andra utan risk att bli överkörda. Allt var frid och fröjd tills man upptäckte att vid varje vägtrumma låg snokarnas motsvarighet till Sune Mangs. De hade blivit feta eftersom maten, på ett enkelt sätt, kom hoppande till dem i långa rader.

 

Vi får se vad som händer vid E6:an.

 

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men