Om kriget hade kommit

images4

Det var så mycket enklare förr. De onda var tydligt onda och de goda var helt fläckfria. Det var aldrig något snack.

Hitler och nazisterna var onda och de allierade var goda. USA var onda och FNL var goda. Men hur var det i gamla Jugoslavien? Vem var ond i det kriget?

Ryssland och senare Sovjetunionen var vår fiende under många hundra år. Vi som gjort lumpen vet också att scenariot alltid var: ”Stormakt Röd anfaller från öster”. Varenda gång. Stormakt Blå var betydligt latare. De anföll aldrig från väster.

Förr världen fanns det ett par sidor i telefonkatalogen med instruktioner om hur vi medborgare skulle bete oss i händelse av krig. http://www.skymningslage.se/om-kriget-kommer-1961/ Under rubriken ”Om kriget kommer” kunde man bland annat läsa att all information om att Sverige skulle ha kapitulerat och lagt ner vapnen är falsk. Det skulle bara vara fiendens desinformation.

Men det innebär också att vi aldrig någonsin skulle ha kunna förlorat ett krig. Mot Sovjetunionen. Tur att kriget inte kom…

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men