Förbjudet att dröna.

images1

Då har våra myndigheter beslutat sig för att förbjuda drönare med kamera i. Eller rättare sagt: Man måste ha ett speciellt tillstånd för att få fotografera med drönare. All nyhetsrapportering och all fotografering för t.ex. fastighetsmäklare med dessa maskiner blir alltså omöjligt.

Det lustiga är att samma myndighet samtidigt givit klartecken till filmning med så kallade dash-board-kameror. Detta är kameror som monteras på insidan av vindrutan i bilar. Systemen kommer ursprungligen från USA och Ryssland, där man i högre grad än i gamla Sverige måste bevisa för sitt försäkringsbolag att man är oskyldig när man krockat. Alltså filmar man allt som händer framför ens bil.

Hur kan drönare anses vara integritetskränkande när de filmar, men inte dash-board-kameror?

Om man tar ett steg tillbaka så blir det ännu värre: Hur kan myndigheter ägna sig åt sådana här hårklyverier när landets rättssystem verka vara i upplösning. Brinnande bilar, femtiotre zoner som där polisen gett upp, våldsamma clowner ouppklarade våldtäkter och hela berg med avskrivna förundersökningar rörande det som Leif GW Persson kallar vardagsbrott. Kommer vi tillrätta med det genom att förbjuda drönare?

WMM

 

3 Responses to Förbjudet att dröna.

 1. Ulf Johansson 2016-10-24 at 16:35 #

  Skillnaden är nog att med en dashboardkamera kan man svårligen filma annat än allmän plats, vilket alltid är tillåtet för privat bruk. En drönare kan lätt, nästan nödvändigtvis, se in på enskild plats vilket inte är tillåtet eftersom den bedöms vara en övervakningskamera. Försvarsmakten har säkert också synpunkter på vad man skulle kunna göra med en drönare.

  • skarskadat 2016-10-24 at 20:52 #

   Försvarsmakten? Du menar dom där 150gubbarna på Gotland?

 2. Ulf Johansson 2016-10-24 at 16:35 #

  Sista stycket, bra där Skärskådat…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men