Varning för skurkaktig retorik

I sen tid har det börjat dyka upp en slags aggressiv retorisk teknik som man bör känna till för att kunna bemöta dess argument på rätt sätt. Den är både ful och raffinerad. Så här kan det låta:

-”Den ökande invandringen hotar vår välfärd och måste därför stoppas. Den som inte begriper det är en fullkomlig idiot”.

Man inleder alltså med ett felaktigt påstående och sen ett tveksamt: Det finns inga belägg för att invandringen skulle hota vår välfärd. Huruvida invandringen ökar eller inte beror på vilken tidsperiod vi tittar på. Den minskar förmodligen just nu om man jämför med för ett år sedan. Men den ökar om man jämför med t.ex. år 2011.

För att dölja dessa två svaga argument så sveper man till med att den som inte håller med är en idiot. Den som vill anföra motsatta åsikter måste alltså våga utsätta sig för att bli betraktad som mindre vetande. Detta blir en spärr i sig och den ursprunglige retorikern blir sällan motsagd.

Sånt här får vi aldrig acceptera. Låt inte aggressiva påståenden hindra oss från att utöva källkritik. Aldrig!

WMM

2 Responses to Varning för skurkaktig retorik

  1. Anders Holst 2017-01-03 at 16:38 #

    Bra rutet! Och den som inte håller med dig är en idiot…

  2. Ulf Johansson 2017-01-03 at 21:01 #

    Abzolout!
    Politiskt engagemang är så viktigt och roligt att vi inte får tysta varann med personliga påhopp. Då slutar det med att man bara diskuterar med såna som tycker lika, och hur kul är det?
    Dessutom så har du ju rätt i att välfärden i Täby inte har blivit sämre….

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men