Heja Frazze!

I en artikel i SvD ondgör sig tidigare riksgäldschefen Thomas Franzén över bristen på konkurrens mellan Sveriges banker.

Bankföreningens chef svarar med en lätt förutsedd papegoj-svada om hur många banker det finns (177) och hur knivskarp konkurrensen egentligen är. ”Min bild är att även konkurrensen på bolånemarknaden är bra”. Snick-snack, men vad ska den stackaren säga?

Franzén har helt rätt. Politikerna låter bankerna dela upp marknaden. Finansmarknadsminister Per Bolund säger att han förstår att bankernas höga vinstnivåer sticker i ögonen. Det är ju roligt att han förstår det. Men förstår han vilka implikationer detta har för bankerna och för landet? Knappast. En fil mag. i biologi och oavslutade doktorandstudier i systemteknologi antyder i och för sig att det finns litet bakom pannbenet. Men CV:n är en större fördel när man vill klättra i Miljöpartiet än om man vill vinna respekt i finansbranschen.

Och bankerna tar chansen när politikerna inte förstår vad dom håller på med. Alla banker har i stort sett samma avkastningsmål och just nu har de bestämt att det är bäst för deras aktieägare att satsa (hålla höga marginaler) på utlåning till privata fastigheter. Där tjänar man just nu groteska pengar och risken för kreditförluster är historiskt sett liten. Man är med och skapar en rejäl bubbla.

Undrar vad Per Bolund kommer att förstå när den spricker.

Varför är inte Franzén finansmarknadsminister och Per Bolund marinbiolog? Är det inte direkt olämpligt att finansmarknadsministernposten och konsumentministerposten innehas av en och samma person? Snacka om att sitta på två stolar.

https://www.svd.se/per-bolund-bryt-upp-bankoligopolet

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men