Britain – not so great any more

eng-flag

Engelsmännen hotar med att gå ur EU. Deras premiärminister David Cameron lyckades bli vald genom att lova sina väljare att genomföra en folkomröstning om huruvida landet ska vara kvar i EU eller inte. Litet konstigt att bli vald genom att låta bli att ta ställning i en fråga. Men det är ju ett agerande som vi känner igen från Sverige. Så fort en stor fråga skär rakt igenom partierna så ska det folkomröstas. Högertrafik, ATP, Kärnkraft, Eu och Euro till exempel. Saker som politikern är  väl skickade att ta ansvar för men samtidigt oförmögna till, eftersom det inte går att få fram enighet i partierna.

Men låt engelsmännen hoppa av då. Om EU inte är tillräckligt bra för dem så är det väl bäst att de säger upp sitt medlemskap. Det är svårt att förstå varför EU satsar mer på utvidgning än på kvalitet. Något är fel när en nation inte upplever att de har någon nytta av ett medlemskap.

Varför måste EU hela tiden bli större? Måste Ukraina och Turkiet vara med? I det senare fallet rör det sig ju dessutom om ett land som i huvudsak inte ens ligger i Europa. Det faller så att säga utanför affärsidén.

Och tänk efter: Om alla länder går med i EU så är v ju tillbaka där  vi började.

Anledningen till att EU kom till var ju för att undvika krig i Europa. Och det har varit framgångsrikt. Grundtanken hade inget med att vi skulle få raka gurkor eller kunna byta flyktingar med varandra att göra. Av freds-anledningen så är det nog viktigt att engelsmännen är kvar. Det är ju dom som tillsammans med tyskar och fransmän stått för lejonparten av den förödelse som uppstått i Europa sedan tidernas början.

England – om någon – borde väl ha anledning att sträva efter fred i Europa.

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men