Presidentval

election

Nu är det tid för världens största cirkus. Den amerikanska presidentvalrörelsen har dragit igång den inledande fasen: primärval. Då ska de båda partierna utse var sin presidentkandidat som därefter ska göra upp om vem som ska leda landet under de närmaste fyra åren.

Intressant att notera är båda partierna, såväl Demokrater som Republikaner, säger sig eftersträva demokrati i sin ”republik”. Fast när det gäller de politiska partiernas namn så kanske vi svenskar har anledning att ligga litet lågt.

För en utomstående (svensk) betraktare så står det ett löjets  skimmer över hur jänkarna utser sin president. Kandidaterna far runt i delstat efter delstat och håller valmöten och därefter val. De lovar de mest häpnadsväckande saker (t.ex. att bygga en mur efter gränsen mot Mexiko) och visar prov på flagrant brist på kunskap och förstånd.

Någon sade i samband med det bråk som uppstod i Florida, när George W Bush valdes till president, att USA är det enda landet i världen där högsta domstolen, med fyra röster mot fem, beslutat att den kandidat som fått minst antal röster ska utses till president.

Nåja, låt dom hållas i sin egen variant av demokrati, där endast runt 40% ens orkar gå till valurnorna. Hoppas bara att dom utser en hyggligt vettig människa som ska sitta med fingret på avfyrningsknappen för nukleära missiler under de kommande fyra åren.  Men det ser inte så ljust ut.

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men