Vapenexport

Tydligen så är vi i Sverige ena riktiga fenor på att exportera vapen. Vi är naturligtvis ett litet land, men om man räknar vapenexport per capita så placerar vi oss i topp. Fast det är en gåta hur det kan komma sig att vi ens säljer någonting alls. Marknadsföringen är minst sagt bristfällig. Det räcker med att man tittar på de namn som de Svenska exportprodukterna har för att man ska börja fundera på om det alls är möjligt att sälja dem.

Det är  svårt att förstå att Granatgeväret ”Carl Gustaf” och Pansarskottet ”AT4” blivit så  stora framgångar. Man ska då  betänka att konkurrenterna har lagt ner betydligt mer möda på namnen till sina produkter. Amerikanarnas luftvärnsrobotar kalla ”Patriot” och fransmännen har visst någon sjörobot som heter ”Exocet”. Coola namn.

Stackars SAAB försöker konkurrera med sitt flygplan ”Gripen”. Om någon potentiell köpare skulle komma på  iden att låta Google Translate bearbeta det namnet så skulle resultatet bil ”arrested”, för engelsktalande. Inget vidare. Och det flygplanet ska konkurrera med coola kärror som ”Eurofighter” eller ”Phantom”.

Men priset tar väl ändå det luftvärnssystem som vi har utvecklat. Försäljningen kommer inte att följa samma kurva som själva raketen – uppåt – så länge som vi inte kan klura ut ett mer säljande namn än ”Bamse”.

rocket  bamse

Men det kanske är bra eftersom vapenexport egentligen inte är något att stäva efter.

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men