HBT vs. Q 0-1

th[3]

Dom där Q verkar vara ena smarta rackare. Jag menar alltså dom som är  ”Q” i HBTQ. Jag har en känsla av att dom åker snålskjuts på dom som verkligen kämpar för sin sak – HBT, homo-  bi- och transsexuella.

Vad är Q? Det är en förkortning av Queer. Men det blir man inte mycket klokare av att veta. Här får vi luta oss mot Wikipedia. Queer var från början ett engelskt ord med betydelsen udda eller konstig. Ibland används ordet queer som ett paraplybegrepp för sexuella minoriteter. Hit skulle kanske ensamkommande och fotgängare räknas?  RSFL:s definition pratar om ”….i grunden är ett ifrågasättande av heteronormen”.

Vi har alltså  en grupp, HBT, som genom åren fått utstå en hel del. De har varit klassade som sjuka, fått stryk på gator och torg och blivit beskyllda för att vara orsaken till aids. Nu när dom äntligen fått vind i seglen och blivit accepterade så hänger det en liten jolle efter deras båt. På den står det ”Q”. Den består av människor som ifrågasätter heteronormen.

Queerarna (kan det möjligen heta så?) har aldrig kämpat. Man vet knappt att dom finns. Dom har aldrig fått stryk. Aldrig har man väl hört uttrycket ”knacka queer”? Men dom solar sig i glansen av bögar, flator och transor.

Smart.

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men