Nya ord

images[6]

Språket utvecklas hela tiden. Nya utländska ord kommer till. Fast ibland vaknar språkpolisen i en till. Man vill citera den gamle finansministern Gunnar Sträng. Han ska vid något tillfälle ha sagt ”Vi ska inte använda en massa utländska ord när det finns en adekvat inhemsk vokabulär disponibel”. Eller något åt det hållet. En hedersman bland språkpoliser.

Tänk om man hade varit borta från Sverige i, säg, femton år och kom tillbaka och läste tidningar och kollade på TV. Hur skulle man då förhålla sig till ord som ”utgiftstak”, ”samboavtal” eller ”migration”. Man skulle kanske tro att det rörde sig om ekonomisk planering av byggnationer, U-hjälp och huvudvärk. Så det gäller att hålla sig språkligt uppdaterad.

Apropå språkpoliciär verksamhet: En ensamkommade är väl en som ägnar sig åt självbefläckelse. Eller…

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men