Dom försöker inte ens

imagesKJ7PNXN2

De stora bankerna i Sverige kommer aldrig att tillåtas att fallera. Det har förre finansmarknadsministern Norman öppet deklarerat. Vi får anta att detsamma gäller för nuvarande minister, Per Bolund från Miljöpartiet.

Det betyder i klartext att tjänstemännen på de olika bankerna kan ta vilka risker som helst. Om allt går åt pipan så kommer staten och räddar banken ifråga. Bankens aktieägare blir naturligtvis av med sina pengar, men vad bryr sig tjänstemännen om det. Så länge det finns bonusar att tjäna.

För att stävja detta så införs en massa kapitalkrav på bankerna. Detta begränsar hur mycket pengar de kan låna ut. De vill alltså bara låna ut till de kunder som betalar bäst. Ingen vidare grogrund för konkurrens, eller hur?

Denna brist på konkurrens gick i dagen för ett tag sedan när alla inblandade banker skickade ut pressmeddelanden om att de avsåg att avgiftsbelägga tjänsten ”Swish”. Denna – för övrigt utmärkta tjänst – hade varit gratis fram till dess, vilket är helt logiskt eftersom bankerna inte har någon marginalkostnad där. Det kostar inte mer bara för att fler använder tjänsten.

Nåväl, alla inblandade banker skickade ut pressmeddelande samma dag om att de vill införa avgifter på Swish. Konkurrensverket sussade sött vidare. Och ingen annan reagerade heller. Utom jag.

Är det för mycket begärt att bankerna åtminstone låtsas att de konkurrerar med varandra?

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men