Det var bättre förr.

th6ol9l4vp

Det är bara att konstatera, vi klarar inte av att leva upp till alla de krav som det moderna samhället ställer på oss.

Det skulle ha varit bättre att vara Alfred i Emil i Lönneberga. Hans sätt att leva ställde inte så höga krav på honom, som vår verklighet ställer på oss. I stora tag gick det ut på att få oxar och kor att bete sig som man ville. Plogen var lätt att förstå sig på. Antalet rörliga delar var begränsat och funktionen var enkel att överskåda. Förutom det så var det bara att göra som husbonden sade.

I fallet Alfred så var väl kanske inte husbonden den mest pålitliga och framgångsrika. I gestaltning av Allan Edwall så misslyckades har i sina göranden och låtanden litet för ofta. Generellt sett så var hans liv också ganska enkelt. Det gick i stort sett ut på att göra som man alltid gjort. Om man höll sig till det så brukade det mesta fungera.

Samhället har förändrats högst väsentligt sedan dess. Vi människor utför dagligen handlingar som vi inte alls är designade att utföra. Vi kör exempelvis bil. Vi gör det dessutom nästan utan att vara medvetna om hur mycket simultankapacitet som det kräver. Förutom att styra och hålla ordning på fart och, i förekommande fall, växlar så måste vi se till att våra medtrafikanter såväl framför som bakom oss. När man tänker efter så blir man imponerad av att det inte smäller oftare än det gör.

Vår vardag är full med saker som vi gör som Alfred och Anton(Emils pappa) inte skulle ha en susning om hur man utför. Vad sägs om följande axplock: Självdeklaration, välja leverantör av teletjänster, fixa datorn så att det går att göra bankärenden via den, spela in en film från TV:n så att man kan titta på den senare, eller välja fonder till pensionssparandet. Ska man vara riktigt ärlig så har väl inte vi heller helt klart för oss hur det ska gå till. Det är en lättnad att man inte behöver skriva på deklarationen på ”heder och samvetet” längre. För man vet ju inte riktigt om man gjort rätt.

Två utmärkta råd finns att ta del av rörande dessa svåra uppgifter. När det gäller fonder så se till att välja en fond med låg avgift och stabil avkastning. När det gäller spela in från TV:n så måste man så snabbt som möjligt vänja sig vid tanken på att man inte kan klara av det själv. Istället ska man se till att få tag i någon normalbegåvad trettonåring som, mot ersättning om så krävs, kan göra det åt en.

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men