Och så talar vi inte mer om det…

I Sverige dödas strax under 300 människor i trafikolyckor varje år. Detta är naturligtvis förfärligt.

Vi sätter till resurser i form av ombyggnad av vägar och andra säkerhetsförbättrande åtgärder för hundratals miljoner kronor varje år. Ett tag hade vi till och med en nollvision. Fast det var mest internt på dåvarande vägverket.

Samtidigt begår ca 1500 människor självmord i landet. Fem gånger fler. Vad tillsätter vi för resurser för att få ner den siffran? Några ynka miljoner i forskning. Och sen pratar vi inte mer om det. För självmord är så belagt med skam att vi alltid väljer att inte prata om det. Vi tror att vi skyddar de som tagit livet av sig och deras stackars skuldbelagda närstående.

Vi kanske skulle flytta litet resurser från vägförbättringar till att ta hand om de som tröttnat på livet. Det kan ju till och med vara så att en dela av de trafikdöda i själva verket själva har valt ”suicide by head-on collision”. Då är läget än mer prekärt.

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men