Varning för polisen!

Nu gäller för vanligt folk att ta sig i akt.

 Om ett par veckor ska polismyndighetens halvårsbokslut redovisas till rikspolischef Dan Eliasson och inrikesminister Anders Ygeman. Båda dessa kräver ”förbättrat utredningsresultat”. I det här fallet betyder det att fler utredda brott måste skickas till åklagare.

Tyvärr verkar inte herrar Eliasson och Ygeman vara särskilt väl bevandrade i ledarskap. De har tydligen ingen insikt i att sätta mål. De vet inte att man får det man mäter. Om man envisas med att mäta hur många utredda brott som skickas till åklagare så är det just det som organisationen kommer att sträva efter. Och den siffran ökar för närvarande. Detta vore utmärkt om det inte var för den lilla detaljen att det skett en kantring i vilka brott som man utreder och skickar till åklagare. De brott som är enkla att utreda ökar medan andra, mer allvarliga brott går åt andra hållet. Var det så ni hade tänkt er det, Eliasson och Ygeman?

Narkotikabrott och trafikbrott – som betraktas som lättutredda – har ökat med 1525(11,9) respektive 1111 (6,6%) ärenden, om man mäter antalet utredda ärenden brott som vidarebefordras till åklagare. Under samma tid har antalet utredda och överlämnade våldsbrott, där våldtäkt ingår, minskat med 273 stycken (-3,1%).

Vi är alltså där vi brukar vara. Polismyndigheten skapar incitament för de enskilda polismännen att välja att sätta fast ”vanliga människor” i stället för att med krafttag ge sig på de verkliga skurkarna. Jag tror inte att Eliasson och Ygeman förstår hur upprörande och kränkande detta är för landets medborgare.

Undrar om de enskilda polismännen tycker att de gör ett bra jobb, när de klämmer dit en fortkörare och sedan kan läsa i tidningen om att ytterligare en person blivit skjuten i någon förort.

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men