Konkurrens ur spel – så går det

Alla känner nog till försäkringsbolagens affärsidé. Men på den smutsiga djurförsäkrings-marknaden syns den i all sin prydnad. Affärsmoral – bah!

Försäkringbolagens affärsidé är att ta emot folks pengar och att inte betala tillbaka dem. Det är så man tjänar pengar i den branschen. Men nu har man mött en motspelare av samma klass och då gäller det att anpassa sig.

Motspelaren är ett gäng riskkapitalister som köp upp nästan alla veterinär-mottagningar i landet. Konkurrensmyndigheten sover så sött. Riskkapitalisternas nästa steg blir – som vanligt – att kraftigt höja priset på en marknad utan konkurrens (Jfr Fortum). Då en stor del av veterinärbesöken betalas av försäkringsbolagen, så tvingas dessa att höja sina premier högst väsentligt. Men det räcker inte.

Då tar försäkringsbolagen – samtidigt – till ett nytt knep. Man inför en ”rörlig självrisk”. Om ditt djur blir sjukt och kostnaden blir, säg, 12 500 kronor, så får du betala en självrisk på 2 500 kronor och sedan en rörlig självrisk på ytterligare 25% av 10 000 kronor. Inalles så får du betala 5 000 kronor.

Men var det inte för att slippa detta som du tecknade en försäkring till att börja med? Allt detta för att vi dras med en tandlös organisation som heter konkurrensmyndigheten.

WMM

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WMM White Middle-aged Men